Indiening planvisie Harmonielocatie Bergen

De Harmonielocatie in Bergen wordt herontwikkeld. De Harmonielocatie ligt aan het Plein in het centrum van Bergen en loopt ongeveer vanaf de oude brandweerkazerne tot aan de DekaMarkt. Halverwege 2023 is de procedure voor het selecteren van een projectontwikkelaar van start gegaan. Via een voorselectie is NW360 geselecteerd als één van de twee gegadigden voor de indiening van een planvisie en grondbieding. Op dinsdag 30 januari 2024 vonden de publiekspresentaties plaats aan de inwoners van de gemeente Bergen.

Met veel plezier hebben wij de afgelopen maanden gewerkt aan onze visie voor de Harmonielocatie in Bergen. Het is een bijzondere locatie, waar Bergen een bijzondere invulling verdiend. Wij hebben getracht het plan zoveel mogelijk met de omgeving te verbinden, zowel met het gebouw als met het proces. Het resultaat, 27 appartementen en woningen volgens een innovatief, duurzaam en natuurinclusief woonconcept, dat betaalbaar is en vitale ouderen een aantrekkelijke woonomgeving biedt.

Bouwen voor de toekomst
Naar verwachting zijn er in 2030 ruim twee miljoen 75-plussers in Nederland, een half miljoen meer dan in 2021. Tegelijkertijd neemt het aantal vrijwilligers en mantelzorgers in verhouding af en zijn er ook tekorten op de arbeidsmarkt voor zorg en welzijn.

Met het veranderen van de gemiddelde leeftijd van de bevolking verandert ook de behoefte aan woonruimte. Er zijn woningen nodig die aansluiten bij de wensen en behoeften van onze ouderen. Woningen met comfort en gebruiksgemak, in de buurt van voorzieningen en met voldoende mogelijkheden om anderen te ontmoeten en te bewegen. Door woningen op maat voor onze ouderen te bouwen, brengen we een hele verhuisketen op gang. Gezinnen met jonge kinderen kunnen gebruikmaken van de vrijgekomen woningen, die op hun beurt weer een passende woning voor een starter achterlaten. Senioren zelf zoeken naar nieuwe woonvormen, waar zij met anderen kunnen wonen en aanspraak hebben. Het gaat eenzaamheid tegen en draagt bij aan de gezondheid en vitaliteit van senioren.

Op basis van een marktanalyse, gesprekken met bewonersverenigingen en ViVa! Zorggroep, hebben we ons laten leiden door de behoeften van senioren in Bergen. Deze doelgroep hecht waarde aan comfort, toegankelijkheid en gemeenschapszin. Met onze integraal opgenomen WeSpace naast de opgang van de woningen en de ontmoetingsplekken door het project heen haken we hier naadloos op aan. De appartementen en woningen zijn ontworpen met het oog op levensloopbestendigheid en geclusterd wonen, met kenmerken als drempelloze toegang, ruime badkamers en gemeenschappelijke ruimtes voor sociale interactie. Hierdoor kan de ouder wordende doelgroep zo lang mogelijk thuis blijven wonen.

Beoordeling en selectie

Het college zal komende periode de inschrijvingen van de geselecteerde partijen beoordelen. Onderdeel van de beoordeling is een presentatie aan de inwoners en ondernemers van Bergen en Bergen aan Zee. Inwoners en ondernemers kunnen invloed hebben op de ontwikkeling van de Harmonielocatie. Alle inwoners van de gemeente Bergen kan uitbrengen op één van de plannen. Het plan dat de meeste stemmen krijgt, is niet automatisch het plan dat wordt gerealiseerd. De plannen worden ook beoordeeld door de gemeente, een externe architect en de welstandscommissie. Uiteindelijk wijst de totaalscore een gegadigde aan, waarbij de stemmen van de inwoners voor een deel meetellen in de eindbeoordeling. Uiteindelijk wordt er gekeken naar ruimtelijke kwaliteit, circulariteit, duurzaamheid, participatie en prijs. Eind februari zal de eindbeoordeling en gunning plaatsvinden.

Vooraanzicht vanaf het Plein

Impressie van de binnentuin

Karel de Grotelaan

Projectwebsite gemeente Bergen NH

Meer informatie over het project is te vinden op https://www.bergen-nh.nl/plannen-en-projecten/harmonielocatie-centrum-bergen.

Via deze website is het ook mogelijk om te stemmen op het project van NW360 Vastgoedontwikkeling. Houdt hiervoor uw stemcode bij de hand.

Vorige
Vorige

NW360 en Common City runner-up in Tender Hoorn met SteenWende WijsWonen

Volgende
Volgende

NW360 Vastgoedontwikkeling ondertekent convenant Toekomstbestendige Woningbouw